2019-11-04 12:00Pressmeddelande

Nu öppnar anmälan till Rödfärgspriset 2020

Späckhuggaren - vinnare av Rödfärgspriset 2018
Fotograf: Bert LeanderssonSpäckhuggaren - vinnare av Rödfärgspriset 2018 Fotograf: Bert Leandersson

Arkitekttävlingen där traditionsrika material möter nyskapande arkitektur

Nu öppnar anmälan till Rödfärgspriset 2020, arkitekttävlingen som belönar nyskapande och modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Tävlingen har arrangerats av Falu Rödfärg sedan 2002 och priset delas nu ut för tionde gången. Nytt för jubileumsåret är att Stora Enso, Falu Rödfärgs ägarbolag, går in som ny partner till Rödfärgspriset.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det prestigefulla Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Genom åren har prisets delats ut till privata villor, kontorsbyggnader, bostadsområden och offentliga byggnader. Gemensamt för alla vinnande bidrag är att de lyckats förena nyskapande modern arkitektur med vår mest traditionsrika slamfärg.

- Falu Rödfärg har genom sin unika historia skapat en ikonisk identitet för hela landet. Genom Rödfärgspriset visar vi hur vår svenska nationalskatt samverkar med modern arkitektur och fortsätter forma framtidens hembygd, säger Martin Jansson, vd Falu Rödfärg.

Nytt för Rödfärgspriset 2020 är att Stora Enso, Falu Rödfärgs ägarbolag, är ny partner till tävlingen. Stora Enso är en ledande leverantör av innovativa träbaserade bygglösningar.

- För oss är trä framtidens byggmaterial. Därför känns det extra kul att genom Rödfärgspriset få lyfta fram objekt som sätter trä i en modern kontext och kan fungera som inspiration för kommande generationer, säger Mikael Lindberg, försäljningschef Skandinavien inom divisionen träprodukter på Stora Enso.

Späckhuggaren förra omgångens vinnare
Förra omgångens vinnare av Rödfärgspriset var arkitektbyrån Bornstein Lyckefors och arkitekterna Andreas Lyckefors, Johan Olsson och Per Bornstein. De belönades för Späckhuggaren, en faluröd villa där arkitekterna tagit tillvara på omgivningens historiska arv och skapat en ny fysisk identitet på platsen. Enligt juryns motivering lyckas Späckhuggaren genom annorlunda proportioner och ett välstuderat ljusinfall förvandla våra vanligaste kvadratmetrar till en klipskt omformulerad rumsupplevelse i kubik.

Tävlingsupplägg
De tävlande bidragen skickas in via rodfargspriset.se innan den 31 mars 2020. Samtliga inskickade bidrag bedöms av en jury som besöker ett urval av de nominerade bidragen och utser en slutlig vinnare som offentliggörs vid en prisceremoni i oktober 2020.

Jurymedlemmar:
Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA
Mikael Bergquist, arkitekt, SAR/MSA
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH

För ytterligare information vänligen kontakta:
Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset, tfn 08-661 51 40
Martin Jansson, vd Falu Rödfärg, tfn 070-658 56 58
Cathrine Wallenius, SVP, Communications and Marketing, Stora Enso Wood Products, tfn 070 209 2429Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.