2018-10-26 08:00Pressmeddelande

Späckhuggaren vinnare av Rödfärgspriset 2018

null

Årets vinnare i det prestigefyllda Rödfärgspriset delades igår kväll ut till det bidrag som bäst fångat mötet mellan nyskapande modern arkitektur och traditionell slamfärg. Årets vinnare är Späckhuggaren i Kärna, skapat av Bornstein Lyckefors med Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson som ansvariga arkitekter. Vinnarna fick ta emot sitt pris under Rödfärgsprisets galakväll i A house, tidigare arkitektskolan, i Stockholm.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det prestigefulla Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Juryn bedömer arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg - i allt från privata villor till kontorshus och offentliga byggnader.Tävlingen slog i år rekord i antal anmälda bidrag och av femton utmärkande finalister utsåg juryn slutligen Späckhuggaren till vinnare av Rödfärgspriset 2018. Byggnaden är en privat faluröd villa från 2016 skapad av Bornstein Lyckefors.

Juryns motivering:

Att bryta invanda mönster och tänka utanför boxen anses stort. Men ibland kan faktiskt innanför lådan bli större. Med en stegrande cirkelrörelse, annorlunda proportioner och välstuderat ljusinfall förvandlar denna byggnad våra vanligaste kvadratmetrar till en klipskt omformulerad rumsupplevelse i kubik. Innanför boxen på utsidan men helt klart utanför på insidan. Ett hus som både förför och förbryllar. Till den gäckande takterrassen har bara fåglarna tillträde.”

En plats med historiskt arv
I projektet Späckhuggaren har arkitekterna tagit tillvara på omgivningens historiska arv och skapat något nytt. Där huset är byggt stod tidigare ett stall och ett magasin som brunnit ned och aldrig återskapats. Dessa fick bli inspirationskälla till Späckhuggaren som har flera magasinsliknande element med stora ladugårdsliknande dörrar framför fönster och dörrar och en tydlig voluminös inramning. Falu Rödfärgs lysande toner tillsammans med husets gestaltning skapar en ny fysisk identitet på platsen.

- Att vinna Rödfärgspriset känns fantastiskt! Det innebär ju att vi, precis som Falu Rödfärg, blir en del av det svenska kulturarvet. Det är en också bekräftelse för alla på företaget att det vi gör uppskattas, säger Andreas Lyckefors, en av de ansvariga arkitekterna. 

Brotorgets scen vann Publikpriset
Under Rödfärgsprisets galakväll delades också Publikpriset ut till det bidrag som fått flest röster av allmänheten. I år tog Brotorgets scen i Bollnäs hem Publikpriset. Marge arkitekter och Pye Aurell Ehrström har tillsammans med Karavan landskap skapat en inbjudande samlingsplats på Brotorget i Bollnäs där den stora faluröda scenen är torgets blickfång.

Rödfärgsprisets jury:
Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA
Mikael Bergquist, arkitekt SAR/MSA
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA

För ytterligare information vänligen kontakta
Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset, tfn 070-590 22 62
Johan Molin, vd Falu Rödfärg, tfn 070-57327 73

I århundrade efter århundrade har Falu Rödfärg matchat de svenska idealen. Redan på 1500-talet färgades slott och herresäten röda för att likna Europas ståndsmässiga tegelbyggnader. Idag har en ny generation arkitekter upptäckt Sveriges nationalfärg och nu är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Hela kärnan i Falu Rödfärg är att den alltid ska vara modern, progressiv och till och med utmanande. För oss innebär bevarande att ha respekt för traditionen men också modet att ständigt utmana oss själva och våra tankesätt.


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.