2018-05-09 13:00Pressmeddelande

Årets finalister klara för Rödfärgspriset 2018 – arkitekttävlingen där modern arkitektur möter traditionell slamfärg

null

Rödfärgspriset har sedan 2002 delats ut till arkitekter för att belysa hur en svensk färg med tradition tillbaka till 1500-talet kan få modern arkitektur att lyfta. Tävlingen har i år slagit rekord i antal anmälda bidrag och juryn har nu enats om sexton finalister i årets tävling, såväl nybyggda privatvillor som offentliga byggnader finns representerade. Vinnaren utses i oktober vid en stor prisceremoni. Se alla nominerade objekt på www.rodfargspriset.se

För åttonde gången i ordningen belönar Rödfärgspriset nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, har haft en framträdande roll för helheten. Tävlingens jury har i år utsett totalt sexton finalister som visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg.

- Med totalt 38 anmälningar har vi aldrig tidigare haft lika många intressanta bidrag att gå igenom. Vad som är extra glädjande är att vi i juryn också ser en särskilt hög nivå bland de bidrag som kommit in vilket har gjort det extra svårt att nominera årets finalister. Vi ser nu fram emot att besöka alla finalister inför den spännande finalen i slutet på oktober, berättar Love Arbén, juryns ordförande.

- Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur. Tävlingen lyfter år efter år fram lysande exempel på hur den röda stugan, som har en alldeles speciell plats i den svenska folksjälen, kan utvecklas och följa med in i framtiden. Vi är väldigt glada över att se så många spännande bidrag i årets omgång och ser fram emot att hylla vinnaren i Rödfärgspriset 2018 i höst, säger Johan Molin, vd Falu Rödfärg.

Rödfärgsprisets sexton finalister:

 • Geschwornergården, Hans Murman, Murman arkitekter AB
 • Fritidshus Ornö, Jacob Hidemark, Hidemark & Stintzing arkitekter AB
 • Ulfsunda Slottsvillor, Marianne Ocklind, Emma Lund, Brunnberg & Forshed arkitektkontor
 • Svinberga Hvitlock, Erik Möller, Erik Möller arkitekter AB
 • Hus 16, Karsuddens sjukhus, Andreas Hadmyr, Carlstedt arkitekter AB
 • Granholmen, Josefin Wikholm och Andreas Lyckefors
 • Späckhuggaren, Andreas Lyckefors, Per Bornstein och Johan Olsson, Bornstein Lyckefors arkitekter
 • Ekonomibyggnad i Roslagen, Leif Brodersen, 2BK
 • Slottskogens Magasin, Magnus Almung, Tengbom
 • Villa G, André Pihl
 • Skogshuset, Thomas Sandell, Sandellsandberg
 • Sommarhus Bahri, Björn Bahri, Bahri arkitekter AB
 • Kummelnäs, Daniel Widman, Lowén Widman arkitekter
 • Brotorgets scen, Pye Aurell Ehrström, Marge arkitekter
 • Kristevik strandstuga, Jenny Stening & Karolina Hegen, STEG arkitekter AB
 • Bollbacken, Per Söderberg, Söderberg Stockholm

Vinnaren presenteras under en prisceremoni i Stockholm den 25 oktober. Svenska folket får även en möjlighet att rösta på sin favorit. Röstningen startar på www.rodfargspriset.se under våren.

För ytterligare information vänligen kontakta: 
Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset, tfn 08-661 51 40. 
Johan Molin, vd Falu Rödfärg, tfn 070-57327 73.

I århundrade efter århundrade har Falu Rödfärg matchat de svenska idealen. Redan på 1500-talet färgades slott och herresäten röda för att likna Europas ståndsmässiga tegelbyggnader. Idag har en ny generation arkitekter upptäckt Sveriges nationalfärg och nu är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Hela kärnan i Falu Rödfärg är att den alltid ska vara modern, progressiv och till och med utmanande. För oss innebär bevarande att ha respekt för traditionen men också modet att ständigt utmana oss själva och våra tankesätt. 


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.