2012-10-19 13:32Pressmeddelande

Villa Ekros vinnare Rödfärgspriset 2012

null

När Rödfärgspriset igår delades ut för sjätte gången var juryn helt eniga om vinnaren. Faluröda Villa Ekros på Lidingö i Stockholm är en annorlunda villa skapad av Marge Arkitekter. Huset har en vriden form, bland annat för att bevara gamla fina träd och få minsta möjliga insyn. Det ger huset och taket helt nya vinklar, som också återkommer interiört och skapar oväntade rumsformationer.

Ansvariga arkitekter på Marge Arkitekter är Pye Aurell Ehrström, Susanne Ramel, Louise Masreliez och Katarina Grundsell. Villa Ekros är uppförd under 2010-2011 och byggherrar är Lina och Tobias Ekros. Se juryns motivering nedan.

– Det har varit härligt att se några av de fantastiska hus som byggts i det här landet där man använt Falu Rödfärg på ett spännande och innovativt sätt. Jag tror inte riktigt på juryns ordförande Love Arbén när han säger att juryn var helt eniga – det kan inte ha varit lätt att välja ut vare sig de 14 nominerade bidragen eller en segrare, säger Johan Molin, VD Falu Rödfärg.

Rödfärgspriset har delats ut till arkitekter vartannat år sedan 2002. Nybyggda egna hem och fritidshus tävlar med offentliga byggnader med spännande kombinationer av traditionell slamfärg och modern design. Bidragen visar att Sveriges mest traditionsfyllda färg får samtida, modern arkitektur att lyfta. Tidigare vinnare är bland andra en sportstuga vid Vänern, en biobränsleanläggning i Svalöv och ett bostadsområde i Mölnlycke.

Juryns motivering till Rödfärgspriset 2012

Villa Ekros: Träffsäkert utkastad tar nykomlingen sin självklara plats i sammanhanget. Ja, som en slipad kristall bland gruskorn uppenbarar sig denna mångfasetterat gnistrande rubin bland förortsvillorna . Ett hus med bara framsidor, tycks det, i glatt samspråk med sin omgivning. Nya rum skapas, vanans makt bryts och nya relationer uppstår. Se där vad ett litet rött hus på rätt plats kan göra! Invändigt växer rymden och den mångsidiga yttre formen visar sig inte bara vara ett hus utan också ett hem.

Spritmuseum vann Publikpriset

Förutom Rödfärgspriset så delades även Publikpriset ut till det objekt som fått flest röster av svenska folket på Rödfärgsprisets hemsida. Det var en mycket jämn omröstning och med några få rösters marginal tog Spritmuseum på Djurgården i Stockholm hem priset.

Arkitektkontor: Lomar Arkitekter

Arkitekt: Pontus Lomar

Byggherre: Kungliga Djurgårdens förvaltning

Ort: Stockholm

Byggår: 1756/2012

Färg/kulör: Rödtjära med Falu Rödfärgs ljusröda pigment

Rödfärgspriset - jury

Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA

Peder Alton, journalist, arkitekturkritiker

Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH

Josefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA

Rödfärgspriset - nutida modern design möter traditionell slamfärg

Tävlingen bedömer byggnader som uppförts i Sverige och belönar nutida modern arkitektur i allt från personliga hushåll till offentliga byggnader där Falu Rödfärg haft en framträdande roll för helheten.

Genom tävlingen Rödfärgspriset har arkitekter genom åren tydligt visat hur den uråldriga Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Falu Rödfärg – svensk kulturhistoria på burk

Falu Rödfärg är både en husfärg i tiden och en del av svensk historia. Den kan spåras tillbaka till 1500-talet och används flitigt än idag, inte bara på sommartorp och sjöbodar utan även på arkitektritade villor och offentliga byggnader. Färgen är och har alltid varit en ”naturprodukt” med mycket låg miljöbelasning.

Falu Rödfärgs pigment utvinns av restprodukter från Falu Gruva och har en unik sammansättning med bland annat kiselkristaller. De naturliga kristallerna reflekterar lite av ljuset och får huset att leva i harmoni med omgivningen. Dessutom har pigmentet en extrem färgbeständighet. Det är egenskaper som bara originalet besitter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden, om bara det naturliga pigmentet från Falu Gruva räcker till.

Mer information och högupplösta bilder finns att ladda ner här:

www.rodfargspriset.se

Rödfärgspriset på Facebook:

http://www.facebook.com/rodfargspriset

Twitter: #rodfargspriset

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Marianne Djudic, Taste PR

E-post: Marianne.Djudic@TastePR.se

Mobil: 0707-952 956


Falu Rödfärg har en historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden och floran av hus målade
med den speciella färgen har genom århundradena vuxit till att bli något av en svensk kulturskatt. Sedan 1764 har färgen tillverkats hos oss, i princip på samma sätt och med samma recept som nu.  Idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar.


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.