Nu är det dags att anmäla objekt till Rödfärgspriset – arkitekttävlingen som belönar nyskapande och modern arkitektur där trä och slamfärg har en framträdande roll för helheten. Rödfärgspriset är instiftat av Falu Rödfärg och har sedan 2002 delats ut vartannat år. Hösten 2022 delas priset ut för elfte gången.
Gammalt möter nytt i framtidens hembygd
Äldre hus, torp och stugor målade med röd slamfärg är starkt förknippade med Sverige. Modern byggnadskonst ser ofta annorlunda ut, men slamfärgen – med dess karaktäristiska matta yta – är fortfarande ett populärt val bland arkitekter. I nästan två decennier har Rödfärgspriset delats ut till några av Sveriges mest framstående arkitekter, som visat att traditionell slamfärg har en självklar plats även i framtidens hembygd.
- Falu Rödfärg har en flera hundra år lång historia med Sverige och svenskarna, och vi hoppas att färgen ska få fortsätta vara en symbol för Sverige i minst lika många hundra år till. Med Rödfärgspriset får vi gång på gång se bevis på det fantastiska som sker när den anrika slamfärgen samverkar med modern arkitektur, säger Martin Jansson, vd på Falu Rödfärg.
”Tillbaka till det röda”
Genom åren har allt från privata fritids- och bostadshus till kontorsbyggnader och offentliga byggnader nominerats till Rödfärgspriset. Love Arbén, Rödfärgsprisets juryordförande, har varit med sedan starten 2002 och menar att kvaliteten på bidragen alltid varit hög – och bara blivit högre med åren. Enligt Love Arbén går det dessutom att skönja en trend bland bidragen som inkommit på senare år.
- I början var det en övervägande majoritet av bidragen som var målade med svart slamfärg, men ju längre tid som går ser vi att många väljer att gå tillbaka till det röda, säger Love Arbén.
Ciselören 1 – förra omgångens tvåfaldiga vinnare
Rödfärgspriset 2020 tilldelades arkitektbyrån Okidoki Arkitekter och arkitekterna Rickard Stark, Gustav Hult, Anna Cederberg och Elinor Frej. De belönades för Ciselören 1, ett flerbostadshus bestående av 15 lägenheter och en lokal, mitt i Eksjös kulturhistoriskt värdefulla stadskärna. För första gången i tävlingens historia var folket eniga med juryn, då Ciselören 1 även vann Publikpriset.
Tävlingens upplägg
I tävlingen bedöms byggnadsobjekt som uppförts i Sverige enligt kriteriet nyskapande modern arkitektur där Falu Rödfärg, eller annan slamfärg, haft en framträdande roll för helheten. Fram till den 31 mars 2022 har arkitekter möjlighet att lämna sina tävlingsbidrag via anmälningssidan på rodfargspriset.se. Därefter går juryn igenom samtliga bidrag och nominerar de objekt som går vidare till slutomgången. Nomineringarna offentliggörs i början av maj, och juryns arbete fortsätter sedan genom besök vid samtliga nominerade objekt. En slutlig vinnare tillkännages sedan vid en prisutdelning under hösten 2022. Läs mer om tävlingen och anmäl ditt objekt på rodfargspriset.se
Rödfärgspriset är ett initiativ av Falu Rödfärg. Partner till Rödfärgspriset 2022 är Stora Enso.
Jurymedlemmar:
Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA
Mikael Bergquist, arkitekt, SAR/MSA
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH
Katarina Grundsell, arkitekt, SAR/MSA
För ytterligare information vänligen kontakta:
Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset, tfn 08-661 51 40
Martin Jansson, vd Falu Rödfärg, tfn 070-658 56 58
Cathrine Wallenius, SVP, Communications and Marketing, Stora Enso Wood Products, tfn 070 209 2429
I över 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en vacker lyster åt sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta.