2017-12-04 16:07Pressmeddelande

​Nu är det dags att anmäla sig till Rödfärgspriset 2018 – arkitekttävlingen där modern arkitektur möter traditionell slamfärg

null

Genom arkitekttävlingen Rödfärgspriset har Sveriges arkitekter chans att visa hur vår mest traditionstyngda färg kan lyfta den mest samtida arkitekturen. Från och med den 1 december är det dags att skicka in årets bidrag till Rödfärgspriset 2018. Anmälningsperioden är öppen till och med den 31 mars 2018.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det prestigefulla Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Juryn bedömer arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg - i allt från privata villor och stugor till offentliga byggnader.

- Det finns inget annat land där utseendet på ett hus knyter samman befolkningen på samma sätt som den röda stugan gör i Sverige. Arkitekturen må variera, den röda färgen sätter varje byggnad i sitt sammanhang. Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur. Nu är vi spända på hur landets arkitekter kommer att fortsätta utveckla vår syn på den röda stugan i Rödfärgspriset 2018, säger Johan Molin, vd Falu Rödfärg.

Förra årets vinnare av Rödfärgspriset var arkitektbyrån Semrén och Månsson och arkitekterna Magnus Månsson och Charlotte Erdegard. De belönades för teknikkonsultföretaget Semcons huvudkontor där varje detalj i nybygget är utformad för att stödja den kreativa arbetsmiljö som Semcon står för. Den havsnära kontorsbyggnaden har en innovativ fasadlösning i två skikt där arkitekterna låtit en råhyvlad träpanel i klassisk faluröd lysa bakom ett väderskyddande glasskal. Enligt juryn ett lysande exempel på när stugromantik får möta spjutspetsteknologi i skön förening.

Tävlingsupplägg
De tävlande bidragen kan skickas in till rodfargspriset.se till och med 31 mars 2018. Samtliga inskickade bidrag bedöms av en jury som besöker samtliga nominerade och utser en slutlig vinnare som offentliggörs vid en prisceremoni i oktober 2018.

Jurymedlemmar:

  • Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSA
  • Mikael Bergquist, arkitekt, SAR/MSA
  • Elizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTH

För ytterligare information vänligen kontakta:
Love Arbén, juryordförande Rödfärgspriset, tfn 08-661 51 40.
JohanMolin, vd Falu Rödfärg, tfn 023-78 27 10.

Om Falu Rödfärg - Sveriges mest beprövade husfärg
I århundrade efter århundrade har Falu Rödfärg matchat de svenska idealen. Redan på 1500-talet färgades slott och herresäten röda för att likna Europas ståndsmässiga tegelbyggnader. Idag har en ny generation arkitekter upptäckt Sveriges nationalfärg och nu är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Hela kärnan i Falu Rödfärg är att den alltid ska vara modern, progressiv och till och med utmanande. För oss innebär bevarande att ha respekt för traditionen men också modet att ständigt utmana oss själva och våra tankesätt.


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.