2015-10-29 08:00Pressmeddelande

Falu Rödfärg flyttar inomhus i exklusivt designsamarbete

null

Nu tar det anrika varumärket Falu Rödfärg steget från husfasaderna in i designintresserade svenskars hemmiljöer, genom ett exklusivt samarbete med formgivaren Mia Svalänge, känd för sin modernisering av traditionell svensk brukskonst. Den 29 oktober lanseras en filt i högklassig ullkvalitet, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.

Knappast någon enskild produkt har i så hög grad präglat vårt land som Falu Rödfärg.
I mer än 250 år har den varmröda färgen skänkt sin speciella karaktär åt allt från 1700-talstorp och sommarstugor till arkitektritade villor och offentliga byggnader. De ”röda husen” löper som en röd tråd genom det svenska landskapet och har givit Sverige en nationell identitet och en internationell särart.

Den röda stugan har blivit en symbol för trygghet, värme och gemenskap. Nu har Falu Rödfärg tagit fram en produkt som gör det möjligt att uppleva den varmröda känslan även inomhus: en filt formgiven för att vara lika mycket designelement som värmeelement.
Filten som är tillverkad i 100 procent ull är vävd enligt vävd i gammal jacquardteknik, med tvåtrådigt ullgarn på ullvarp. Och med 21 olika kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg – formas en 135X200 cm stor berättelse om Falu Rödfärgs unika relation till Sverige och det svenska landskapet.

-Vi ser filten som ett modernt stycke konsthantverk, säger Johan Molin, vd för Falu Rödfärg. Filten bär vår historia, och med sin förrädiskt enkla grafiska form omfamnar den hela vårt land, dess natur och dess kultur. Nu kan alla människor ta med sig Falu Rödfärg inomhus och påminnas om färgens betydelse för Sverige.

Ett färgsprakande konsthantverk med inspiration från det svenska landskapet
Filtens design är resultatet av formgivaren Mia Svalänges tolkning av Falu Rödfärg. Mia, som är omtalad för sin förmåga att modernisera och ge nytt liv åt traditionella dalamönster, har lyckats väva ihop tradition och nyskapande till ett eget, modernt designuttryck.

Väven börjar i svart, vilket symboliserar jorden och koppargruvans mörka gångar, och går via de ockrafärgade varphögarna på gruvområdet, till åkrarna, ängarna, sädesfälten, bergen, sjöarna, älvarna, de ljusa lövträden och de mörka furuskogarna vars trädtoppar kittlar det blå himlavalvet. Och mitt i allt detta, de faluröda husen - ladorna, torpen, stugorna, villorna, utedassen, planken och staketen vars röda kulörer skiftar i ett ständigt samspel med solljuset och årstiderna.

- Drivkrafterna i designprocessen har varit respekt för traditionen, och mod att möta framtiden. Och självklart Falu Rödfärgs starka band till Sverige och det svenska landskapet. Det har varit ett projekt med mycket glädje och äkthet, säger Mia Svalänge.

Formgivningen bjuder på ytterligare en finess: när man sveper filten runt axlarna möts jorden och himlen över bröstet. Och som en symbol för skyddande och bevarande egenskaper har man den röda husväggen bakom ryggen.

Tillverkad i 100 procent ull är filten mjuk, varm och skön med en äkta lyster som bara naturens material kan ge. Vävtekniken, med tvåtrådigt ullgarn på ullvarp, ger en kvalitetsprodukt som, liksom färgen, kommer att hålla i generationer.Mått:135x200 cm. Pris: 3 450 kronor.
Filten finns att köpa på www.falurodfarg.com. Hemsidan kommer löpande att uppdateras med fler återförsäljare.

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Molin, vd, Falu Rödfärg, telefon: 023-78 27 10, mail: johan.molin@falurodfarg.com
Mia Svalänge, telefon: 070-747 54 24, mail: mia@lyckaform.se


Om Falu Rödfärg
I över 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor. Namnet Falu Rödfärg är lagligt skyddat och får endast användas på färg som innehåller pigment från Falu gruva. Vår välkända logga med den röda husgaveln registrerades som varumärke 1972, men färgen har tillverkats hos oss sedan 1764. Varumärket garanterar att innehållet är Falu Rödfärg – ett svenskt underverk som är modernt i alla tider.


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.