2024-04-29 11:47Pressmeddelande

Falu Rödfärg bjuder in till 260-årskalas och filmpremiär på valborg

Par som dansar tango i skymningen på Dalarö.Bakom kulisserna-bild från Falu Rödfärgs nya reklamfilm.

Falu Rödfärg fyller 260 år och inleder jubileumsfirandet med ett valborgskalas. Förutom möjligheten att gå på en guidad tur i färgfabriken utlovas en exklusiv förhandsvisning av Falu Rödfärgs nya reklamfilm. 

 

Vintern har rasat ut och med valborg välkomnar vi våren. I år blir valborgsmässoafton även startskottet för firandet av Falu Rödfärgs 260-årsjubileum. Färgtillverkaren ställer nämligen till med kalas i samband med kommunens valborgsmässofirande vid Falu Gruva.

 

– Falu Rödfärg-säsongen startar alltid med vårens intågande, därför ser vi det som ett ypperligt tillfälle att fira vårt 260-årsjubileum samtidigt som vi firar in våren, säger Martin Jansson, vd på Falu Rödfärg. 

 

Filmpremiär – med massor av popcorn 


Utöver det traditionsenliga valborgsfirandet som kommunen anordnar på gruvområdet, bjuder Falu Rödfärg in till öppet hus med guidad tur i färgfabriken, samt en förhandsvisning av deras nya reklamfilm lite senare på kvällen. Filmen som, enligt egen utsago, ska vara något utöver det vanliga.


– Vi har jobbat med den här filmen i över ett års tid och känner oss både stolta och väldigt 
spända inför att äntligen få visa den. Att den premiärvisas här på gruvområdet känns givet, eftersom det är här Falu Rödfärg har sitt ursprung och sin historia. Fin stämning och popcorn utlovas, säger Martin Jansson. 

 

Ledtråd: dans 


Vad filmen innehåller är Falu Rödfärg hemlighetsfulla kring, men att det är någon form av hyllning samt att den innehåller dans är två ledtrådar. 


– Vi ville förkroppsliga Falu Rödfärg, färgen som är så levande på flera sätt. Dels i sin karaktär
och skepnad, dels i sin roll som kulturarv. Vi ville också visa att Falu Rödfärg – och allt det färgen symboliserar – är för alla, säger Martin Jansson. 

 

Program - Falu Rödfärgs valborgskalas (ungefärliga tider) 


20.00: 
Guidad tur i Falu Rödfärg-fabriken. Bokning av plats sker via info@falurodfarg.com.

21.00: Traditionellt valborgsmässofirande i kommunal regi vid Gruvmuseet.

22.00: Filmpremiär utomhus vid Falu Rödfärg-fabriken.

22.30: Avslutning. 

 

Läs mer om firandet på falurodfarg.com/valborg

 


Om Falu Rödfärg

I över 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, pigmentet hämtat ur Falu Gruva. De naturligt bevarande egenskaperna och den vackra lystern är förklaringar till varför Falu Rödfärg blivit Sveriges mest älskade utomhusfärg. Färgen har genom århundraden givit lyster åt åt allt från stugor, sjöbodar, torp och lador till gods, gårdar och arkitektritade villor. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta.


Kontaktpersoner

Martin Jansson
VD
Martin Jansson