2018-11-30 15:00Pressmeddelande

Anmälan till Dalarnas Byggnadsvårdspris år 2019 har öppnat!

null

Dalarnas Byggnadsvårdspris är instiftat av Falu Rödfärg tillsammans med Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund, Dalarnas museum och Länsstyrelsen Dalarna. Priset vill uppmuntra goda insatser för bevarande av lokalt byggnadsskick, bevarande av kunskap inom äldre hantverkstekniker och nyskapande med rötter i Dalarnas lokala byggnadstradition. Dalarnas Byggnadsvårdspris går av stapeln för tredje gången år 2019 och nu har anmälan öppnat. I maj 2015 delades priset ut för första gången och det blev en succé.

Tidigare vinnare:

2015 Sammilsgården i Gulleråsen, Rättvik

2017 Gamla Apotektet, Hedemora

Juryarbetet utgår från tre bedömningsområden:

Bevara

En gammal byggnad eller bebyggelsemiljö har bevarats genom större åtgärder eller en längre tids underhåll. Projektet har genomsyrats av lokal byggnadskultur liksom äldre byggnadstekniker och material.

Använda

En äldre byggnad har räddats från förfall genom att den anpassats för ny funktion. Nödvändiga ändringar har utförts med hänsyn till byggnadens kulturhistoriska kvaliteter och den nya funktionen främjar ett långsiktigt bruk och underhåll.

Utveckla

En ny byggnad har formgetts och uppförts med hänsyn till omgivande bebyggelse. Konstruktionen kan vara nyskapande, men ska vila på grunder i den lokala byggnadstraditionen.

Nominering

Vem som helst kan nominera sig själv eller en annan privatperson, förening eller företag för goda byggnadsvårdsinsatser. En jury bestående av sakkunniga kommer att välja ut de mest intressanta objekten och besöka dessa. Vinnaren presenteras och priset delas ut av Landshövdingen den 18 maj 2019. Priset, i form av en bronsplakett formgiven av konstnären Ebba Matz och ett diplom, kommer att tilldelas ägaren av objektet.

Sista anmälningsdag är 15 februari 2019
Anmälan sker på www.byggnadsvårdspriset.se

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I över 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.


Om Falu Rödfärg

Falu Rödfärg är ett av Sveriges äldsta aktiebolag, grundat 1764 som Stora Kopparbergs Bergslags AB. Idag är företaget ett fristående dotterbolag inom Stora Enso. Även som varumärke är Falu Rödfärg ett av landets äldsta. I snart 250 år har Falu Rödfärg tillverkats enligt samma grundrecept, med det unika, naturpigmentet från Falu Gruva. Den mineralrika färgen ger skyddande och bevarande egenskaper på trä och pigmentets naturliga kiselkristaller ger en äkta lyster åt alltifrån sjöbodar, torp och lador till offentliga byggnader och arkitektritade villor.